Dubbat eller inte i vinter?

  • av

Vare sig man bor i Kiruna eller Malmö kommer den dagen varje år då vinterdäcken måste monteras på bilen. Många väljer att köra in på en bilverkstad för att få hjälp medan andra tar fram domkraften och genomför jobbet själv. Men vilka sorts vinterdäck ska väljas? De med dubb eller de utan? Det finns ingen lag på att det ena eller andra alternativet måste väljas så det är upp till bilägaren att ta beslutet själv.  Ska man välja billiga vinterdäck eller köpa dyrare alternativ?

Dubbdäck eller inte

På frågan om man ska välja dubbdäck eller så kallade ”Året-Runt-Däck” så är svaret oftast – Välj dubbdäck. Dessa ger betydligt bättre fäste på snö och is vilket självklart skapar en större säkerhet. Det finns däck som speciellt framtagna för det nordiska klimatet och ofta är det även dessa som kommer högt upp på tester om ”årets bästa dubbdäck”.

För några få i Sverige kan däremot Året-Runt-Däck vara ett bättre alternativ. Miljömässigt är de bättre och de passar att användas i städer där snön och isen inte tar över vägarna i större utsträckning.

Så frågan ”Dubbat eller inte i vinter?” besvaras med ”Dubbat – Om du inte åker på barmark”.

Vilka dubbdäck

När det gäller säkerhet ska man aldrig tumma på kvalitén. Ingen åker med ett säkerhetsbälte som är trasigt eller halvt avskuret. Av samma anledning bör man inte välja billiga vinterdäck bara för att de är billiga. Då är det bättre att utgå från andra hållet och leta svar på frågan ” Vilka är bäst?”. Varje år presenterar både kvällstidningar och branschtidningar tester på däck från de största tillverkarna på marknaden. Dessa är helt objektiva och bör mycket väl väga betydligt tyngre i val av vinterdäck än vika som är billigast. Det man sedan kan göra är att jämföra pris på dessa modeller hos flera återförsäljare för att pressa priset.