De fem vanligaste submissions i MMA

  • av

MMA är kampsporten som sammanfogat olika discipliner av kampsport i en sport. En del av MMA är grappling som kommer från bland annat brottning, judo och jiu-jutsu med målet att en match med en så kallad submission vilket innebär en strypning eller ett lås.

Submission

En submission är ett lås eller en strypning som gör att motståndaren antingen tvingas ge upp eller att domaren stoppar matchen. Nedan rankas de fem mest använda inom Mixed Martial Arts

Rear-Naked Choke

Denna strypning går under flera olika namn beroende på vilken kampsportsform den används inom, bland annat kallas den ”Mata leão” som betyder lejon-dödaren på portugisiska. Oavsett namn är det en strypning som görs bakifrån motståndaren med syfte att med biceps och arm på sidorna av halsen strypa tillförseln av blod till huvudet vilket kan leda till att motståndaren blir tillfälligt medvetslös om han eller hon väljer att inte ge upp.

En av de mest kända matcherna som avslutats med en Rear Naked Choke är när legendaren B.J. Penn ströp ut en mycket blodig Joe Stevenson på UFC 80: ”Rapid Fire”.

Guillotine Choke

Giljotinen genomförs framför motståndaren och kan utföras både stående och nere på mattan. Som namnet antyder är den en strypning där armen omsluter halsen på motståndaren med målet är att få motståndaren att ge upp eller bli tillfälligt medvetslös genom bristande blodtillförsel till hjärnan.

Armbar

Detta armlås isolerar motståndarens ena arm med benen över kroppen nere på matten och med ett fast grepp om armen, därefter används kroppen för att luta sig tillbaka för att sätta press på leden i armbågen och/eller i axeln.

I matchen mellan Frank Mir och Tim Sylvia på UFC 48: ”Payback” vägrade den Sylvia att ge upp när han satt fast i en armbar vilket resulterade i att hans arm bröts och matchen stoppades.

Triangle Choke

Denna strypning kommer ursprungligen från judon. Den genomförs med benen genom att slänga dem över motståndarens axlar och därefter bilda en triangel med benen runt motståndarens huvud där en arm sticker ut. För att den ska vara mer effektiv används händerna för att trycka huvudet på ett sådant sätt att det bidrar till att tillfälligt begränsa tillförseln av blod till hjärnan.

En av de mest kända trianglarna är den som Nate Diaz lyckades med i mötet med Kurt Pellegrino på UFC Fight Night 13 då Diaz efter att ha låst in triangeln började spänna sina biceps och räcka två långfinger samtidigt som benen fortsatte att strypa ut Pellegrino.

Kimura

Detta lås sätter press på axelpartiet genom att armen låses upp och rycks eller pressas bakom ryggen på motståndaren samtidigt som kroppen kontrolleras och inte kan parera rörelsen.

Denna submission är namngiven efter legendariske japanske judokan Masahiko Kimura då han använde den för att besegra legendaren Helio Gracie .

Inga av dessa submissions ska användas i sammanhang utanför en kontrollerad kampsportsmiljö då de kan leda till allvarlig skada och till och med döden om de appliceras felaktigt.

För mer info om MMA – Besök Brawler.se