Att klorera utomhuspoolen

  • av

Klor används för att ta bort bakterier och avlägsna alger i utomhuspooler. Hur mycket klor som ska tillsättas i vattnet beror på syftet.

Poolen startas upp

När en pool för första gången monterats ihop ska den först fyllas upp med vatten. Därefter ska man tillsätta klor utifrån den mängd som står på förpackningen. Det varierar något mellan olika fabrikanter hur stor doseringen ska vara samt om kloret är i pulver eller tablettform. Av den anledningen är det mycket viktigt att följa instruktionerna på klorförpackningen och inte bara förlita sig hur man gjort med tidigare förpackningar. Man kan även testa sig fram eftersom målet är att klorhalten ska göra att vattnet får ett PH-värde på ca: 7,2-7,4.

Medan poolen är uppe

Även under den tid som poolen är igång bör man löpande kontrollera PH-värdet. För att kunna justera detta i tid bör kontroll göras ca en gång i veckan. Åtgången av klor varierar och då framförallt beroende på temperaturen i luften. Vid kallt väder går det nämligen åt mindre klor än vid varmt väder. De som inte kontrollerar kontinuerligt kommer därför få en obehaglig överraskning när alger snabbt börjar växa, vilket sker om det är varmt väder och klorhalten inte justerats upp. Tillsammans med kontroll av PH-värde så ska man dammsuga sin pool regelbundet. Det finns olika modeller av pooldammsugare och poolrobotar. Läs mer om olika pooldammsugare här

Poolen stängs

Det första man bör göra när poolen ska stängas av inför vintern är att rengöra filtret. Sedan ska klor tillsättas så att PH-värdet stiger med 0,4 dvs det ska ligga mellan 7,6-7,8. Dessutom ska algmedel tillsättas för att på så vis få bort de alger som börjat växa.  I ca ett dygn ska sedan vattnet cirkulera för att allt medel ska blandas ut ordentligt och nå alla delar av poolen.

Följ sedan de instruktioner som följer med poolen då det kan variera något. Det som är lika för alla är däremot att allt vatten från pumpar och slangar måste tömmas ut eftersom det annars kan bli frostskador på dessa. Dessutom ska poolen täckas med en presenning eller ett speciellt täcke som är framtaget just för pooler. Huvudsaken är att det skyddar poolen under vintern.