Med fokus på nyckelord?

För några år sedan, när jag startade min verksamhet, var det väldigt vanligt med 2%-regeln. De som beställde texter ville att nyckelordet skulle vara med i olika former ca 2% i texten. Detta för locka Google att förstå att texten verkligen handlade om det man ville fokusera på. Detta är något som nästan aldrig längre förekommer. Ska man då helt och hållet lämna procenten åt sidan. Inte alls. Det kan mycket väl vara en indikation på vad texten handlar om. Detta då främst när det är onpagetexter eller så kallade landtexter.

Ett litet plugin som jag använder mig av är SEO Quake. Där går det att välja Keywords Density vilket alltså handlar om att sidan som man är på analyseras utifrån hur många procent olika ord nämns. Genom att läsa upp topp 3-5 kan man snabbt få en överblick om sidan ramar in ämnet tydligt.

Jag ska ta ett exempel från renthem.se (Nej, jag har inte skrivit denna text men företaget har anlitat mig för andra texter så då man ju bjuda på en liten ”analys”) Väljer i detta fall en undersida om en speciell sorts städning. Kan ni gissa vilken genom att se de fem nyckelord som förekommer mest?

Stockholm (3,98%) –  Att tjänsten utförs i Stockholm är det inte tvekan om.

Och (3,58%) – Klassiskt när olika tjänster räknas upp att ordet ”och” förekommer mycket ofta. Säger däremot inget om deras verksamhet.

Rengöring (3,18%) – De rengör! Det är ju en fördel eftersom det är städföretag. Men vad rengör de i just denna städning?

Hem (2,19%) – De rengör i hemmet. Det ramas in sakta men säkert.

Rent – (1,79%) – Det blir uppenbarligen rent.

Så vad kan man dra för slutsats av detta? Det är ett företag i Stockholm som gör rent i hemmet. Men vilken tjänst var det som presenterades? Flyttstädning.

Spelar nyckelorden roll?

Som en jämförelse – Sökmotoroptimeringsföretaget Bråth har ordet Sökmotoroptimering som ordet som nämns mest. Vad tror ni de jobbar med?

Share and Enjoy !

0Shares
0 0