THERMOTEC kylare

  • av

Vad är en kylare och hur drivs den?

Kylaren är en av de viktigaste och mest avancerade delarna av bilens motor, dess uppgift är att bibehålla normala temperaturer och förhindra att motorn överhettas. Skulle det ske kan det få katastrofala följder så detta är en mycket viktig del.

Kylaren använder sig av vätskeburen kylning. Det innebär att en pump på motorn pumpar vatten genom en kylare, där fartvinden kyler vattnet, som sedan strömmar tillbaka till motorn. När fordonet står still används en fläkt för att skapa ett flöde av luft. Beroende på konstruktion kan rören med kylvätskan vara placerade antingen vertikalt eller horisontellt, men de finns i både övre och undre tankarna. Det finns även tunna plåtar som placeras vinkelrätt mot rören för att förbättra kylningen med luft som blåser motströms, alstrade antingen via fläkten eller vid körning.

Denna fläkt som fungerar nerkylande drivs antingen av en elmotor eller fläktremmen, i den sistnämnda är fläkten monterad på hjulet för vattenpumpen. I de allra flesta moderna personbilar drivs fläkten av en elmotor, fördelen med det är att bränsleåtgången minskar och den låter mindre. Hos lastbilar och bussar är fläkten ofta monterad på vattenpumpshjulet, men alltid med en viskokoppling.

Bör även nämnas att äldre bilmodeller kan ha en kylare som drivs av luft istället för nerkylande vätska. Luft flödar då genom rören för att kyla ner motorn. Detta är billigare att tillverka men fungerar även mindre effektivt.

Thermotec

Thermotec Company Group är några av de ledande i Skandinavien när det gäller värme- och kylsystem. De startades 1996 så är ett relativt nytt företag, men de har blivit mycket populära och kunniga på marknaden. Utbudet är stort och i deras sortiment finns bland annat just kylare till din bilmotor. Att köpa på nätet ger ofta ett billigare pris än hos en verkstad.

Info: BildelarOnline24.SE

Share and Enjoy !

0Shares
0 0