Köpenhamns botaniska trädgård (Botanisk Have)

  • av

Mitt i Köpenhamn ligger Köpenhamns Botaniska Trädgård som är ett måste för de som är intresserade av botanik, d.v.s. växtliv i olika former. Men även de som inte har ett stort intresse kan med fördel söka sig hit då man får uppleva fantastisk natur på nära håll.

Idag finns det över 22.000 olika arter i trädgården som är uppdelad olika växtlighetsområden. Några av de områden som finns är Danska kvarter (fokus på dansk fauna), Stenhögarna (bergsväxter) samt Östasiatiska kvarteret (vilda växter från Asien). Dessutom innefattar trädgården en av världens största samlingar av herbarier (torkade och pressade växter)

Många åker hit enbart för att uppleva lugnet och harmonin. De vandrar fritt i parken medan de som vill lära sig något nytt väljer att gå på någon av de guidade turer som erbjuds.


Trädgården är inte enbart en turistattraktion utan även en del i forskningen kring växter på Köpenhamns Universitet. Det gör också att det på området finns ett eget bibliotek (Botanisk Central Bibliotek) där all fokus ligger på botanik.

Eftersom det bedrivs forskning i trädgården samtidigt som den är en turistattraktion har den två huvudsakliga syften som lite går hand i hand.

Målen är att kunna upprätthålla och expandera antalet växter för att på så sätt både erbjuda människor en naturupplevelse utöver det vanliga samtidigt som det medför möjlighet till fördjupad forskning inom området. Dessutom har trädgården som uppgift att bevara både nationella och globala växter och svampar samt förmedla kunskap om dessa till både elever och besökare.

I den botaniska trädgården genomförs regelbundet olika speciella utställningar och konserter ute i den sköna gröna miljön. Årets mest besökta dag är ”Botaniska Trädgårdens Dag” då trädgården lever upp med en mängd aktiveteter för både stora och små.

Ett annat uppskattat evenemang sker i september då ”Poesi i den botaniska trädgården” går av stapeln. Då är det inte enbart blommor, svampar och andra växter som det går att njuta av utan även poesi i alla möjliga former. En mängd små skyltar är utplacerade i rabatterna, i växthusen och på de större planteringaran så att besökarna får njuta av både fina växter och fin poesi på ett ovanligt men mycket uppskattat sätt.

 

.