Ekologisk fisk till dörren

  • av

För några år sedan tämligen exploderade marknaden för matkassar. Idag finns en mängd bolag som erbjuder hemkörd mat till dörren en gång i veckan. Det är enkelt men samtidigt väldigt styrt då man måste laga exakt den rätt som finns på veckans recept. Ett alternativ är att beställa färska råvaror till dörren men sedan välja själv hur de ska tillagas. 

Hemkörd fisk i Stockholm

  Trenden med hemkörd mat till dörren syns även inom fiskbranschen. Ett av de företag som växer starkt är miljöfiskbilen.se. Fiskbilen som fokuserar på miljön hela vägen från produktion till konsument. Detta sker genom att de enbart säljer fisk som är märkt med någon av de etablerade miljömärkningarna som MSC, ASC , EU-ekologiskt eller KRAV.

Utöver det väljer miljöfiskbilen även att klimatkompensera de koldioxidutsläpp från de bilar som används. Detta genom Tricorona som arbetar över hela världen med att få företag att kompensera för de utsläpp de genererar.

 miljöfiskebilenMen andra ord är det tydligt att Miljöfiskbilen verkligen satsar på att leva efter det namn de tagit.

 Utbudet är brett gällande fisksorter men även inom skaldjur. Här finns bland annat KRAV-märkt laxfilé, MSC-märkt Flundra och ASC-märkt Pangasius.   För den som hellre håller sig till klassiska svenska fisksorter finns bland annat abborre. En av de fisksorter med minst fett vilket gör att den även är nyckelhålsmärkt.

 För de som tänker på sin egen och miljöns hälsa är alltså mijöfiskbilen ett lysande alternativ mot falukorven och potatisbullarna på snabbköpet. Hemkörd fisk utan utkörningskostnad gör att det enda man behöver ordna med själv är kryddor och potatis. Enkelt, snabbt och framförallt nyttigt – det är dagens mattrend i ett nötskal.

 

Miljömärkt fisk

Som nämnts ovan så säljer fiskbilen fisk som är märkta med någon av de olika miljömärkningarna som finns på marknaden. Men vad står dessa för och varför finns det olika? 

MSC – Förkortningen står för Marine Stewardship Council och är en mijömärkning för vildfångad fisk. Genom att hålla sig till att köpa MSC-märkt fisk undviks bland annat att områden blir ”urfiskade”. 

ASC – Förkortningen står för Aquaculture Stewardship Council och gäller för odlad fisk. Då kraven på fiskodling blir helt annorlunda mot viltfångad fisk har en märkning skapats för de olika sätten att fånga fisken.¨

KRAV – En märkning som många svenskar känner igen och som betyder att fisken är producerad genom ekologiska steg.