Innehåll och struktur är det viktigaste på en hemsida

För att lyckas med sin hemsida så är det allra viktigaste att tänka igenom innehållet och strukturen. Man måste försöka tänka sig in i hur ens besökare kommer se sidan och vad besökarna vill ha ut av sidan.

Gratis hemsida

För att ta ett konkret exempel så använder vi oss av en internetsurfare som söker på Google efter frasen Gratis hemsida.  Denna person är förmodligen inte intresserad av tjänster som kostar pengar utan kommer ha följande beteende:

  1. Efter att sökningen på Google genomförts så kommer personen kolla på de första 3-4 träffarna och välja någon av dem. Hellst vill hen komma till en tjänst som erbjuder gratis hemsida direkt eftersom den vanliga internetsurfaren har bråttom. På internet har man alltid bråttom och vill hitta det man letar efter på kortast möjliga tid. (Det är för övrigt därför Google har lyckats så bra, men det hör inte hit.) Normalt läser man inte igenom sökresultatet så noga utan väljer första bästa tjänst som verkar bra.
  2. Direkt inne på sidan så kommer personen försöka läsa av om denna sidan kommer kunna erbjuda en gratis hemsida eller åtminstone rekommendera andra ställen som gör det. Om internetsurfaren inte hittar något som verkar lovande så kommer han trycka på ”Tillbaka”-knappen och välja nästa träff i sökresultatet.

Utan struktur hittar man inte innehållet

En sida kan ha ett fantastiskt bra innehåll med intressanta artiklar och lärorik information, men detta spelar egentligen ingen roll om inte strukturen på hemsidan är upplagd på så sätt att användaren hittar innehållet.

Exemplet ovan om gratis hemsida visar på att användare har bråttom på nätet. Självklart skiljer sig detta beteende åt något mellan åldersgrupper, kön och typer av hemsidor, men över lag bör man tänka på att strukturera upp sin sida på tydligast möjliga sätt. Man måste också fundera över vilken typ av besökare man förväntas få till sin hemsida och lägga upp sidan efter det. Riktar man sig mot barn i 10-års åldern kanske man inte ska göra en hemsida på engelska t.ex.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0