Köpa Canvastavla online – Tänk på att

  • av

När de digitala kamerorna tog över marknaden från de analoga trodde många att det var dödsstöten för fotobutikerna. Man kunde titta på bilderna direkt i datorn och skriva ut de man ville på färgskrivare. Någon framkallning behövdes alltså inte längre.

Visserligen har framkallningen minskat men det har bara medfört att fotobutikerna idag har breddat sitt utbud och försäljningen av alternativa fotoprodukter har ökat markant. En av dessa produkter är canvastavlor som blivit mycket populära under de senaste åren. Dessa går att köpa med färdiga motiv eller genom att man laddar upp sitt eget foto för att detta ska trycka på en canvasduk som sedan monteras på en ram och skickas ut till kunden. Materialet har länge använts av konstnärer då det är canvas som de målat på. Att trycka fotografier på canvasduk är däremot relativt nytt.

Det finns vissa punkter man kan tänka på för att få det bästa resultatet när canvastavla beställs online.

  • Tänk långsiktigt

Att framkalla några foton kostar inte många kronor och man kan lätt skapa ett fotocollage som sitter uppe några månader för att sedan byta ut dessa mot andra foton. Men den stora skillnaden mellan canvastavan och framkallade foton är just att det är en tavla. Även om motivet kan vara ett foto så bör man tänka tavla när motiv och storlek väljs.

En tavla hänger ofta länge och det betyder att motivet även bör vara långsiktigt. Lämna de humoristiska korten som ofta sätts upp på kylskåpet och fokusera istället på de foton som du vill bevara för framtiden. Kanske ögonblicksbilder så som bröllopsfoto eller dop.  Andra populära motiv är naturmotiv, barn eller djur.


  • Passar den in

Ett foto kan vara fantastiskt vackert och passa utmärkt på en canvasduk men för den skull behöver den inte passa i hemmet. Precis som med alla tavlor så är canvastavlan en del av inredningen som ska matcha allt övrigt i rummet. Innan en bild lämnas in för canvastryck bör man därför alltid fundera på var den ska hänga. Ta gärna andra tavlor och håll upp på detta ställe för att på så vis få en känsla för vilken storlek som passar på väggen. Är det en stor 100*150 cm tavla som passar bäst eller är den mindre i 20*30cm som är att föredra?  När man kommit fram till storlek och plats kan man även fundera på motiv. Vid mindre tavlor passar t.ex. inte allt för detaljerade motiv.

Ska man ge bort en canvastavla till en vän eller familjemedlem kan därför ett alternativ vara att ge bort ett presentkort eftersom de då själva kan välja motiv. Väljer man att trycka motivet bör man vara säker på att mottagaren verkligen vill ha den storleken och det motivet. Att byta en tavla är nämligen inte något som fotoföretaget gör.

Låt andra rama in

Det finns företag som erbjuder ett billigare pris på canvastrycket men då enbart levererar en canvasduk. Det är sedan upp till köparen att själv spänna upp den på en ram. Detta alternativ bör enbart väljas av de som verkligen kan montera canvasduk. Det är visserligen en speciell känsla att både ta fotot och skapa tavlan på egen hand men det är betydligt svårare än många kan tro. Dessutom är kostnaden för montering liten i sammanhanget. En canvastavla på 100*150cm kostar i butik ca 1500kr inklusive kilram och vid montering 1700kr (källa canvasofsweden.se)

Frakten

En liten tavla på bara någon decimeter kostar inte mycket i frakt men annat blir det om tavlan är större. De flesta som beställer canvastavlor väljer de större formaten just för att det är i dessa format som materialet har sin fördel och blir effektfullast. När man jämför priser bör man därför alltid undersöka hur mycket frakten blir. Med en hög fraktkostnad kan det mycket väl bli billigare att välja en annan butik.

Leveranstid

Leveranstiden kan variera kraftigt mellan olika företag. Allt från 24 timmar till 2 veckor. Har man behovet av att ha tavlan till ett visst datum bör man undersöka vilken leveranstid företaget har och sedan även lägga på någon dag i marginal. För även om de skickar i tid så kan posten krångla en eller två dagar.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0