Olika HLR-dockor har olika fördelar

  • av

En HLR-docka är en docka som man använder i utbildning av HLR d.v.s. hjärt- och lungräddning. De är specialutformade för att man på ett pedagogiskt sätt ska lära sig att hantera en person som ligger medvetslös på marken. Men utbudet av dockor är stort och vilken man ska välja att köpa in beror främst på ekonomi och behov. Den överlägset vanligaste modellen är Little Anne på vilken man både kan träna inblåsningar och kompressioner. Sedan finns det även modeller som är utvecklade för att man ska kunna träna upp sin förmåga att rädda livet på de som satt i halsen.

De som vill ha fullgod utbildning i första hjälpen bör därför både utbilda sig på de två olika typerna av dockor som finns samt komplettera detta med en kurs i första hjälpen där man utgår från L-ABC dvs läge, andning, blödning och chock.

Anne och Charlie

Den första riktigt funktionella HLR-dockan på marknaden var Anne. De allra flesta som tränat HLR har mött henne i någon form då det fortfarande är hon som dominerar marknaden för HLR-dockor.

Anne finns i flera olika utföranden, där Little Anne är den som de flesta stöter på. Denna modell är är den billigaste och kostar knappt 2000kr. På dockan kan man öva på att skapa fri luftväg, kompressioner vid hjärtstopp samt inblåsning om andningen slutat fungera.  Det är en bra kompletteringsdocka för de som ska fräscha upp sina kunskaper. De som däremot inte tränat någon gång alls på HLR bör göra det på en mer avancerad docka för att tydligare få respons på vad som genomförts bra under övningen och vad som kan göras bättre.  Det bästa alternativet är den dyrare (Rescue Skillreporter) som kostar närmare 25.000 kr. Med denna docka får man respons direkt på vad man ska förbättra med tanke på hur händerna ska placeras och hur hård kompressionen ska vara. Även vid inblåsning ger den tydlig feedback till användaren vilket gör att man kan träna upp sina kunskaper till en hög nivå.

Anne fick även en kompis efter ett tag. Hennes manliga kollega – Choking Charlie

Precis som namnet antyder är Choking Charlie en docka som satt något i halsen och håller på att kvävas. Den vanligaste varianten av denna HLR-docka är en torsodocka (mage och huvud) där man placerar simulerade matbitar i halsen på Charlie. Sedan kan man träna att få ut dessa genom buktryck.