Motverka att din hud blir torr

  • av

Huden är människans i särklass största organ, och det är också vår hud som skyddar kroppen mot smuts, bakterier och annat som kroppen inte mår bra av. Vår hud är uppbyggd i flera olika lager varav det yttersta heter epidermis eller överhud. Överhuden består av flera lager av tätt liggande celler och är tjockast vid hälarna där det är omkring 1,5 millimeter tjockt och tunnast vid ögonlocken där det bara är cirka 0,5 millimeter tjockt. Överhudens yttersta skikt kallas för hornlagret och det består av döda hudceller som efter hand byts ut mot nya hudceller. Hornlagret innehåller ett naturligt fettlager, och det är detta fettlager som gör att huden inte torkar ut. Många människor, unga som gamla, lider av irriterande och torr hud främst i ansiktet och därför är det väldigt vanligt med ansiktsbehandlingar och ansiktsmasker.

Därför blir huden torr

Det finns flera olika anledningar till att din hud blir torr. Först och främst handlar det om att alla människor har olika typer av hud, och medan några har lätt för att få torr hud lider andra av fet eller oljig hud. Vädret spelar stor roll när det kommer till torr hud. Under vinterhalvåret då vår kropp hela tiden utsätts för temperaturskillnader mellan den varma inomhusluften och den kalla luften utomhus blir huden ofta torr. Dessutom minskar antalet talgkörtlar i vår hud då vi blir äldre vilket bidrar till att vår förmåga att hålla kvar fukten i huden också minskar. En annan vanlig orsak till att huden blir torr är ärftlighet.

Så återfuktar du din hud

Det finns några enkla knep för att ge huden bästa möjliga förutsättningar för att förbli fuktig och fin. Ett av de allra viktigaste knepen är att dricka mycket vatten. Experterna rekommenderar att en vuxen människa ska dricka minst 1,5 liter vatten om dagen utöver de 0,5-1,5 liter vatten vi får i oss genom vår kost. För att minska torr hud bör du också undvika direkt solljus eftersom solen kan torka ut huden. Undvik samtidigt att tvätta dig med tvål för många gånger varje dag eftersom tvålen kan torka ut huden och göra huden irriterad. Det bästa tipset för dig som lider av torr hud är att använda återfuktande ansiktsbehandlingar. Det finns kostnadseffektiva och prisvärda ansiktsmasker för återfuktning av ansiktet att köpa på nätet. Du kan också vända dig till en hudvårdsklinik där personalen kan hjälpa dig att välja ut en passande återfuktande kräm för ditt ansiktes hud.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0