Varför inflationen påverkar valet av sparkonto

  • av

Idag är räntan på lönekontot hos de allra flesta banker och låneinstitut 0%. De pengar som sätts in där genererar alltså inte en enda krona i ränta. Det är därför många väljer att sätta undan pengarna på ett sparkonto som i alla fall ger några procent. Idag är det svårt att få en bra ränta på ett sparkonto vilket är ett resultat av den allmänna låga räntan.

En del anser att det inte ens är värt att sätta över sina pengar på ett sådant konto eftersom räntan ändå är så låg. De väljer istället att ha sina pengar kvar på lönekontot och resonerar att de ”i alla fall inte förlorar pengar”.  Men det gör de…

Varje år har vi inflation i Sverige( även om det några extremt få år varit deflation). Med det menas att pengarna minskar i värde. Med andra ord går priserna upp sakta på allt som ska köpas. En person som hade 10.000 år 1970 hade riktigt mycket pengar. De som har så mycket idag är nästintill fattig. Värdet har alltså minskat under dessa 40 år.

Inflationen äter alltså upp pengars värde vilket gör att den som väljer att inte ha pengar på ett sparkonto indirekt förlorar pengar. Läs mer om inflation och pengars värde här.

Hur påverkar då inflationen valet av sparkonto? Den som tror att inflationen kommer att svänga upp och bli hög inom en snar framtid ska tex inte välja ett sparkonto som låser pengarna på många år. Räntan är idag mycket låg och låses pengarna på tex 5 år och inflationen sticker uppåt under dessa år är värdet på det insatta kapitalet lägre vid uttag än insättning.

Det samma gäller bakvänt. Tror man att den låga inflationen kommer att vara kvar eller alternativt även sänkas är längre bindningstider bra. Nu är det inte bara tron på hur inflationen kommer att röra sig som ska påverka val av sparkonto men det är ändå en del i valet av bästa sparform.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0