Bostad som säkerhet eller inte för lån? Skillnaderna…

  • av

För de som har ett hus eller bostadsrätt och vill ta ett lån finns oftast möjligheten att låna med huset/lägenheten som säkerhet eller ta ett s.k privatlån. De som kan höja lånet på boendet gör detta eftersom banken ger en lägre ränta än om man tar ett privatlån.

När privatlånen marknadsförs står det ofta att man kan låna en viss summa utan säkerhet. Det kan låta som att de lånar till vem som helst utan att ta ansvar för att kontrollera om personen kan betala tillbaka eller inte. Men det som menas är snarare att en produkt eller hus inte behöver belånas dvs sättas in som säkerhet. Så fungerar det utan säkerhet att alltså en kommande hög lön inte räknas som säkerhet. Detta eftersom det är kommande inkomster vilka av olika skäl kan försvinna. Att låna med säkerhet betyder alltså att man redan har något som kan sättas i pant.

Är det då bara räntenivån som skiljer mellan bostadslån och privatlån?

Nej, inte alls. Det andra som skiljer dem åt är utbudet av låneaktörer och konkurrensen. En person som ska låna 500.000kr till ett hus och jämför bankernas ränta kommer se att de skiljer sig mycket lite mellan deras räntesatser. När det gäller just så stora lån är det i stort sett bara bankerna som är ensamma på markanden.

När det kommer till privatlån är det helt annorlunda. Marknaden för privatlån är betydligt större med många fler aktörer. Om det är nästintill säkert att man får en låg och bra ränta på banken vid huslån är det tvärtom när det gäller privatlån. Det inte alls säkert att bankens alternativ har i närheten så låg ränta som något av de andra låneinstituten har.

Så när risken ökar, ökar ränta. När räntan ökar, ökar aktörerna. När aktörerna ökar, ökar konkurrensen. Så jämför noga när du ska ta ett privatlån. Det lönar sig.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0