VARFÖR VÄLJA WORDPRESS?

  • av

Jag pratade nyligen med ett företag som gör hemsidor kring fördelar/nackdelar med WordPress. Så vi lät det mynna ut i ett gemensamt blogginlägg.

WP – Enkelt, billigt och flexibelt – Av Annika Vallgren

WordPress är ett publiceringsverktyg för webben. Det har på kort tid tagit marknaden med storm. Det som gjort att WordPress har blivit så populärt är att det nu går snabbt och enkelt att göra en hemsida. Det är dessutom väldigt billigt.

Snabbt

Den kanske största fördelen med WP är att det går att få upp en hemsida så snabbt. Att gå från att inte ha en hemsida alls till att få en fungerande företagshemsida kan gå på några timmar. Tidigare behövdes mycket manuell kodning och det tog lång tid att få en hemsida färdig. Eftersom det tog tid kunde hemsidan också bli väldigt dyr. Men med dagens mallar, struktur och enkelhet kan tiden (och därmed priset) hållas nere.

Billigt

Som redan sagts så blir priset på en enklare företagshemsidor inte speciellt högt om man använder sig av WP. Detta just eftersom tiden som läggs ner inte behöver vara så stor.

WordPress är gratis att ladda hem och installera och det finns en mängd plugin som är gratis att använda för att skapa olika funktioner. Med ett plugin kan du lägga till funktioner som inte fanns i ditt tema från början. Det kan vara statistik, kontaktformulär, bildspel, flera språk eller bokningsfunktioner. Med WordPress är det enkelt att lägga till fler funktioner på sidan.

Lätt att få hjälp

Stöter man på ett problem i WordPress så finns det säkerligen de som har drabbats av samma sak tidigare. Det brukar vara lätt att hitta lösningar och tips i olika internetforum.

Eftersom WordPress är så vanligt idag finns det väldigt många som kan systemet. Det garanterar att du som kund alltid kan få hjälp. Du binder inte upp dig till mig som webbutvecklare, utan du kan anlita vilken webbyrå du vill. Eftersom din webbsida är gjord i WordPress kommer de inte heller ha några höga uppstartskostnader.

Lätt att administrera

Förr tog alla ändringar på hemsidan tid. Ville du ändra ett telefonnummer på hemsidan så fick du ringa hemsideskonsulten. Det tog en vecka och sedan fick du en stor faktura. Nu är det andra tider! När jag lämnar över en hemsida till en kund lär jag dem också att redigera sin hemsida själva. Det är inte svårt att redigera en hemsida i WordPress. Det är lika lätt som att skriva i Word, något som de flesta av oss gör dagligen.

/ Annika Vallgren (hjalpmedhemsidan.se)

WP – SEO ur mitt perspektiv – Av Johan Hummelgård

Jag använder mig av WP på samtliga affiliatesajter jag bygger. Fördelarna sitter framförallt i det som Annika nämner ovan. Det är snabbt och enkelt vilket självklart håller nere kostnaderna.  I och med att alla sajter inte blir lönsamma går det inte att lägga ner allt för mycket tid och pengar på sidorna och därmed är WP är självklart val.

Men det handlar även om SEO.

Med plugin som exempelvis Yoast SEO, Fastest Cache och WP Smush skapas förutsättningar för god SEO. Gillar själv den lilla röda lampan som tänds hos Yoast när man inte tagit sig tid för SEO-arbetet ordentligt.

Har jobbat en del med kunder som inte har WP och ibland går det bra – ibland inte. Inte sällan landar vi nämligen i att “ ja, men det går inte att göra i vårat system”. Det kan då vara en sådan basicdetalj som att lägga individuell title på sidorna eller ha kategoritexter.

Med WP finns lösningen i närheten. Stöter jag på ett SEO-problem finns webbyråer och frilansande SEO-konsulter som kan hjälpa till genom att logga in på sidan och ändra i kodning eller vad som behövs. Så svaret på varför jag använder WP är egentligen samma som varför Annika gör det – Det är enkelt och billigt. Sen kanske vi har olika mål med våra webbsidebyggen.