Vad är så speciellt med Re:member Flex?

  • av

Jag fick för några dagar sedan frågan ”Varför ger du Re:member Flex så lågt betyg?” Det gällde då utifrån den recension av Flex jag skrivit där jag fått ha mest egna åsikter. Olika kunder vill ha olika slags texter och i detta fall fick jag fria händer att forma recensionen utifrån egna uppställda faktorer.

Här kommer svaret.

Fördelarna med Re:member Flex

”Så sparar du pengar med Re:members populära kreditkort”

Det var rubriken på en reklamannons från Re:member som publicerades hos Expressen i februari 2017. I inledningen skriver de:

Det mest populära valet hos re:member är kreditkortet re:member flex, vilket inte är oväntat med tanke på alla fördelar det ger.”’

När jag skrev min recension sökte jag efter ”alla fördelar det ger” men jag kunde bara hitta några få….

Men ……det är ju utan årsavgift

Det är sant att Re:member Flex är utan årsavgift. Detta i likhet Santander Mitt Kort och kreditkorten från ex. Shell, Statoil, Bank Norwegian och Preem. Däremot finns en stor skillnad på dessa kort. De ger bonus vilket inte Re:member Flex gör.

Bensinkorten ger 1% på alla inköp (men inte på konkurrerande bensinstationer). Den som ofta tanker på en av dessa stationer kan alltså både få rabatt på bensinen som köps samt alla andra inköp med kortet överallt i samhället. Detta med ett kort som inte har någon årsavgift.

En person som betalar med ett av dessa kort för 10.000kr per månad får därmed en bonus på 100kr per månad och 1200kr per år. Utöver det ingår flera rabatter och försäkringar.

Bank Norwegian har ett bonussystem som gör att man poäng som sedan växlas till flygresor.

Det enda av de ovan nämnda korten som inte har bonus är Santander Mitt Kort. Det är ett kort helt utan avgifter (Flex har både uttagsavgift och valutapåslag)

Så visst är det bra med ett kort som är gratis – Men ännu bättre är det med ett kort som är gratis och ger bonusar, rabatter och förmåner.

Men …..man kan ju flexibelt välja vilka försäkringar som ska ingå

Alla som har kreditkort från Re:member kan välja mellan 8 tilläggsförsäkringar som kan ingå i kortet. De som väljer Re:member More eller Re:member MasterCard får 3 av dessa gratis. I Re:member More ingår även 8 reserelaterade försäkringar (Reseförsäkring More)

Men väljer man gratiskortet Flex ingår inte några av dessa tilläggsförsäkringar. Den som vill ha försäkringar får betala 70kr per år per försäkring.

Om man nu ser Flex som ”flexibelt” gällande försäkringar får man även räkna på kostnaden som uppstår om man vill ha ett kort med försäkringar. Den som väljer 3 försäkringar får betala 210kr per år. Det ska ställas mot årsavgiften på Re:member More på 295kr då 12 försäkringar ingår.

Det är klart att den som inte kopplar på någon extraförsäkring håller nere kostnaden och att kortet då är helt gratis per år. Men allt bygger då på att kortet inte används i vardagen och att inte försäkringar efterfrågas. Använder man sitt kreditkort dagligen är Re:member More ett betydligt bättre alternativ.

Kortet har en årskostnad på 295kr. Det betyder att man behöver använda kortet för en summa på ca 2500kr i månaden för att bonusen ska uppgå till 295kr per år och därmed täcka årsavgiften. Allt därutöver blir bonus i förhållande till att välja FLex. Dessutom ingår nu 11 extraförsäkringar mot Flex som inte erbjuder en enda försäkring.

Men………det är bra som en extra buffert

Som visats ovan bör den som använder sitt kreditkort frekvent jämföra bonussystemen i första hand då dessa väger upp årsavgiften på kortet. Men det förutsätter ju att man använder kortet frekvent.

Ett alternativ är ju att man skaffar ett kreditkort för att ha det som en ekonomisk buffert. Ett kort som ligger i byrålådan och som tas fram vid enstaka tillfällen när kontot är slut och det är några dagar kvar till lön. Då kan det ju vara smart att välja ett kort utan årsavgift eftersom kortets vissa år kanske inte alls kommer att användas.

Re:member Flex ligger i byrålådan i hemmet. Pengarna är slut och personen behöver kontanter. Den ekonomiska tryggheten plockas fram (Flex) och man tar ut pengar i närmaste bankautomat. Därmed får man betala minst 35kr eftersom det är kontantuttagsavgift på kortet.

(Alternativ – Santander Mitt Kort som inte har någon årsavgift och ingen uttagsavgift)

Eller kanske kommer det en räkning som du inte kan betala. Plocka fram kortet och gör en betalning via Betalo. Därmed förflyttas skulden till kreditkortet och man kan ta del av kortets betalningsfria dagar. Med Flex får man betala 1,9% i kostnad för denna transaktion.

(Alternativ – Preem, Ikano och Shell är alla kreditkort utan årsavgift och är gratis att använda via Betalo)

Eller kanske använda kortet vid inköp. Ja det är ett alternativ. Men i så fall väger kortets fördelar lika tungt som alla andra kreditkort så detta bör inte vara någon specifik fördel.

Re:member Flex marknadsförs ofta som ”kreditkortet helt utan årsavgift”. Det är sant – men det finns andra kostnader som uppkomma.

 

Men…..kortet har individuell ränta

Ja, det är det enda (?) kreditkortet med individuell ränta. Man kan få ränta ner till 9,74% – och upp till 24,74%. Får du kortets allra lägsta ränta är det bara att säga Grattis! Enligt dem är den effektiva räntan 12,62% om man utnyttjar en kredit på 20.000kr under ett år.

Swedbank (Lägst effektiv ränta enligt Privata Affärer 2016) har en ränta på 10,45% och effektiv ränta på 10,74% om lika stor kredit utnyttjas.

En person som återkommande kommer att utnyttja krediten (på större belopp) bör absolut välja ett kort med låg effektiv ränta. Då bör man även väldigt tydligt undvika kort som har en ränta över 20%.

Men om man regelbundet behöver utnyttja krediten så länge att räntekostnader uppkommer finns det bättre alternativ. Att ha en hög löpande kredit som skapar räntekostnader på kortet rekommenderas inte – då är andra låneformer fördelaktigare.

Lätt att få?

På lån speglar räntenivån den risk som banken anser sig ta. Det gäller till största sannolikhet även på Flex. Om man inte har en väldigt god ekonomi kommer man bli erbjuden kortet – men till hög ränta. Det är ytterst få andra kort (om ens några andra) som har nominell ränta kring 25% . Det skulle kunna vara ett tecken på att Flex är lättare att få än andra kreditkort. Jag har inte hittat något belägg för detta men jag anar att det är så. I så fall finns faktiskt här en fördel mot många andra kort. Det är lättare att få. Men det lyfts inte fram i reklamen, det nämns inte på Re:members hemsida och de större affiliatesidorna skriver inget om det.

Är inte Flex bäst?

Jo. Enligt mig är Flex absolut det bästa kreditkortet. Detta för en person som har mycket god ekonomi och därmed kan utnyttja fördelen med den individuella räntan. Därmed kan man få en ränta på under 10% vilket är mycket fördelaktigt (men inte bäst)

Personen ska sedan ha kreditkortet som en ekonomisk buffert genom att ha kortet liggandes i byrålådan. Då kan personen ta fram det och köpa med det när pengarna är slut på kontot. Skulle det uppstå räntekostnad kan man njuta av att man har en väldigt låg ränta.

I detta fall passar även andra kreditkort utan årsavgift. Men det behöver man inte säga högt.

Frågan är om detta är det vanligaste sättet att använda ett kreditkort? Och varför behöver en person med mycket god ekonomi ha ett kreditkort som ekonomisk buffert?

Men……..alla säger ju att det är bäst

Den här texten är helt subjektiv. Jag utgår från mina egna åsikter om kreditkortets funktion och bonusfunktioner. Skulle någon annan hävda att Flex är det bästa kreditkortet så finns de säkert faktorer som det beror på. Själv lägger jag inte så stor vikt ”flexibla försäkringar” eller ”individuell ränta”. Andra låter det vara helt avgörande.

Under 2016 har jag haft förmånen att recensera ca 45 olika kreditkort och skrivit om flera av dessa till flera olika kunder. För att få underlag till mina recensioner brukar jag läsa vad andra säger om korten. Av de fyra affiliatesidorna som för tillfället ligger på topp 10 på ordet ”kreditkort” är det två som har listor över ”Bästa kreditkortet”. De andra har annan slags sortering. Men bägge som har listan har Flex överst. Gräver man längre bak i sökresultatet dyker ett flertal affiliatesidor upp som rankar Flex bäst.

Jag lägger mig oftast inte i hur mina kunder vill ha sina texter. Vill de ha en text som förklarar vad Re:member Flex är för slags kreditkort och ber mig lyfta fram ”tre fördelar med kortet” så gör jag det. Alla kort har ju någon slags fördel. Men kunde inte låta bli att fråga en av mina bättre kunder om varför han hade placerat Flex högst upp på sin lista. Svaret blev lite oväntat: ”alla andra har ju det”

Han hade kollat runt på de listor han hittat på nätet och de flesta lyfte fram Flex som bästa kortet. Kanske finns det en enkel förklaring varför så många lyfter upp Flex som ”Superbäst”. De hör och ser att alla andra gör det utan att egentligen ta en egen ställning i frågan. Eller så har jag helt och hållet fel i min egen analys. Till stor sannolikhet är det nog det senare. Men det var ändå kul att skriva det här inlägget…

Blogginlägget är inte tänkt som kritik mot Re:member Flex eller mot Re:member. Inte heller mot de som rankar Flex som bästa kortet. Det är ett svar på en fråga utifrån hur jag resonerar kring kreditkort. Ett långt svar. Hoppas du nu förstår hur jag resonerar.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.