Skribentus accepterar kryptovalutor som betalningsmedel

  • av

I Sverige är det få företag som accepterar kryptovalutor som betalningsmedel. Det mest kända företaget är troligtvis Webbhallen och utöver dem finns en del caféer och restauranger. Utvecklingen har därmed gått betydligt mer långsamt i Sverige än i exempelvis i Schweiz. Men fler företag börjar ta det digitala klivet, varav skribentföretaget Skribentus är en.

Även om intresset för kryptovalutan Bitcoin, samt andra kryptovalutor, är mycket stort i Sverige så har valutan än så länge inte slagit igenom som alternativt betalningsmedel.

Claire Ingram Bogusz, som forskar på Bitcoins, menar att en stor orsak till det är att Sverige inte har behovet av kryptovalutor. I en intervju till Svd förklarar hon att det beror på att Sverige har en välutvecklad finansiell infrastruktur. Samtidigt ser hon fördelarna för de som vill göra överföringar till och från länder med en betydligt svagare infrastruktur. Men det finns även andra fördelar.

När Webbhallen började erbjuda betalning med Bitcoin år 2014 sa inköpschefen på företaget att de valde erbjuda betalningsmetoden eftersom ”vi har helt rätt kundkrets för Bitcoin och är själva intresserade och nyfikna på kryptovaluta. Givetvis är det även kul att vara först ut med nya lösningar”  Även Skribentus ser att intresset för kryptovalutor är stort inom kundkretsen.

”Många som arbetar med SEO, affiliate och digital marknadsföring är intresserade av nya digitala innovationer och då är det kul att kunna erbjuda Bitcoinbetalning. Sen har jag ju även kunder i hela världen och med kryptobetalningar kan det ske både snabbare och billigare.”

Men Johan Hummelgård, ägare av Skribentus, påpekar att främst handlar om en ”rolig grej” och att det inte skiljer sig mot att betala en faktura via Swish, PG eller Paypal. Bokföringsmässigt är det exakt samma sak som om betalning skett via en annan valuta och digitala plånböcker har varit vanligt under lång tid med exempelvis Payson och Paypal.

Även om det är få som idag betalar med Bitcoin och andra kryptovalutor så har intresset ökat explosionsartat bland privatpersoner om att få investera i dessa valutor. Handel kan ske med certifikat via svenska nätmäklare som Avanza och Nordnet men även via ett flertal utländska valutabörser. Direkthandel kan exempelvis ske via Coinbase.com. Oavsett kryptovaluta så är volatilitet extremt stor. För företag innebär det därmed en viss valutarisk. Men Johan ser det inte som någon större risk.

”Även om volatiliteten är extremt mycket större finns det alltid en viss risk när man erbjuder betalning i andra valutor. Men självklart är risken fundamentalt större med krypto. På fakturan framgår det hur många Bitcoins som ska betalas och då kan kunden själv välja när betalning ska ske och därmed utnyttja kursändringarna.”