Så skriver du bra innehåll – Snabbt

  • av

Jag som har fått äran att skriva detta gästblogginlägg heter Sebastian Liljegren och frilansar som innehållsskribent. Jag skriver en hel del innehåll – framför allt till kunder men även åt mig själv. Här delar jag med mig av mina bästa tips till dig som vill skriva bra innehåll snabbare!

När jag halkade in i branschen på ett bananskal för drygt två år sedan, skrev jag långt ifrån lika stora volymer texter som jag idag gör. Det innebär dock inte att de texter jag skrev höll högre kvalitet då, tvärtom! Jag insåg snart att jag var tvungen att dels höja kvaliteten på det innehåll jag producerade och dels öka produktionstakten, annars skulle mitt skrivande inte ge mig en rimlig timpenning.

Detta är någonting som jag vet att även andra har problem med – jag hör ofta att man inte kan tjäna särskilt bra som skribent. Detta stämmer dock inte, men för att kunna tjäna ditt levebröd som innehållsskribent behöver du antingen ta väldigt bra betalt och/eller lära dig att snabbt producera innehåll. Med hjälp av nedanstående tips lyckades jag öka min textproduktion från ett par tusen ord per dag till det mångdubbla.

Skriv upp idéer

Idéer får vi när vi som minst anar det. Det kan till exempel ske i duschen, på väg till jobbet eller medan man försöker sova för natten. En stor del av utmaningen med att skriva bra innehåll är att komma på ett ämne att skriva om. Genom att skriva upp de idéer du får, oavsett om du gör detta digitalt eller med penna och papper, har du alltid uppslag tillgängliga när du behöver dem. Ofta räcker det med att bara ha några få uppslag för att väcka kreativiteten och få ännu fler idéer medan du skriver.

Spara rubrikerna till sist

Vissa hävdar att man bör spara introduktionen till sist, då detta på många sätt är den viktigaste delen av ditt innehåll. I din introduktion stakar du bland annat ut ett tema för resten av din text. Jag menar istället att du bör spara rubrikerna till sist, och börja med att skriva merparten av paragraferna. När du sedan har dessa klara är det enklare att sätta träffsäkra rubriker. Du vet trots allt inte exakt vad du kommer skriva om, så hur kan du på förhand sätta rubriker på din text?

Använd bilder

Långa texter med en massa ord är tråkiga att läsa. Du skriver inte en uppsats så använd dig av bilder för att göra din text mer intressant. Även ur ett SEO-perspektiv bör du använda dig av bilder, då du likt resten av din text kan sökmotoroptimera dessa. När du vet vilket ämne du ska skriva om, kan du dessutom använda bilderna för att driva din text framåt. Leta upp några bilder som är relevanta för ditt ämne och låt tankarna vandra!

Sätt igång

Detta är det enskilt viktigaste tipset jag kan ge dig: sätt igång! Din text kommer inte att skriva sig själv, utan du behöver ta de första stegen mot att skriva den för att få lite momentum. Det kan till och med vara så att du behöver tvinga fram hela texten, om kreativiteten tryter och du inte kommer någonstans. Prokrastinera inte, det blir inte enklare med tiden. Sätt igång nu och skriv som om ditt liv hängde på det!

Om du har svårt att komma igång, kan ett tips vara att avsätta tid som du har öronmärkt åt att just skriva. Gå gärna upp några timmar tidigare om du har svårt att hitta tid under resten av dagen. Stäng ute omvärlden (framför allt din smartphone och sociala medier) och skriv några tusen ord av kvalitativt innehåll.

Dra dig inte för att ta hjälp

Hela syftet med att skriva och producera innehåll är att förse din publik med välskriven och värdefull information som de faktiskt har nytta av. Om du inte själv klarar av att åstadkomma detta, gör du bäst i att anlita någon att göra det. Du kanske egentligen hatar att skriva – det kommer i sådana fall att synas i dina texter. Eller så är det helt enkelt inte värt din tid – du kanske kan anlita en skribent som är dubbelt så bra som du själv men kostar mindre.

Avslutande tankar

Att skriva är för många människor någonting svårt, och det ökade trycket att publicera innehåll av hög kvalitet gör inte livet enklare för dessa individer. Precis som andra kompetenser du vill bemästra, kommer du med tiden bli bättre på att producera innehåll genom att skriva, skriva och skriva.

Ta dig därför tid att testa ovanstående strategier för att se om de gör någon skillnad. I slutändan är kvaliteten på det du publicerar det allra viktigaste, inte kvantiteten. Om du inte har det i dig kan du hjälpa såväl dig själv som din publik genom att ta hjälp utifrån.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0