Allt om Djur – En spelrecension

  • av

Det är sällan, men det händer, att jag får provexemplar som jag får recensera. Så är det med spelet ”Allt om Djur” som ges ut av Nicotext förlag. Ett frågespel om djur med lite mer fakta och fördjupningar. Lite förenklat är det som Geni men enbart med djurfrågor. Dessutom har varje fråga lite fördjupat svar så man kan lära sig mer om djuren man frågar om.

Spelet ligger i en liten ask som är lätt att ta med sig på resan, till jobbet eller i bilen. Spelar det någon roll? Ja, absolut – för det är nog där jag ser spelets största fördel. Återkommer om det.

Jag spelade med min sjuåriga son så både jag och han kunde ge en ärlig åsikt.

Har spelmarknaden plats för ännu ett frågespel? Räcker det inte med Geni, TP och en rad liknande efterföljare? Behövs det ett spel till?

JA – Det är ett bra spel – I bilen för 9-10 åringar

Med hård och stabil förpackning är det lätt att ta med spelet när man åker bil, tåg eller flyg. Det går att spela helt utan spelplan. Dra ett kort, läs frågan och se om din motspelare kan svaret. Du kan till och med spela helt på egen hand genom att se hur många frågor du kan. Frågan på ena sidan och svaret på andra.

Svaren är inte bara korta svar utan förklarar ofta lite djupare. Så barn som älskar djur och natur kan ju lära sig en hel del. Spelet är visserligen från 6 år men jag skulle nog dra upp den åldersgränsen något då frågorna är lätta för vuxna, men svåra för en sexåring.

Djurvänligt, enkelt och smidigt spel för nioåringen på resan.

NEJ – För lite spelplan och för mycket text

Min son är sju år och tycker om att läsa. Han kan läsa bra om det är lagom mängd text per gång. Han ville absolut läsa frågorna så skulle jag svara. Frågorna gick bra – men svaren blev för långa. Dessutom tyckte vi bägge att det roligaste spelmomentet var just frågorna – inte de längre svaren.

FRÅGA ”Domherren är en liten fågel som är vanlig i Sverige. Vilken färg har domherrens hane på bröstet: orange, lila eller röd?”

SVAR ”Hanen är röd på bröstet. Honan däremot är mer grårun. På vinten kommer domherren gärna och äter frön på ditt fågelbord om du matar den. Annars tycker den inte så mycket om människor och bor helst långt ini skogen”

För oss blev det lite för ”tungt” att spela. Frågorna var lite för svåra för en sjuåring och svaren blev för långa. Däremot förstår jag att spelet skulle uppskattas av de är mycket i naturen. Kanske ett spel för scouter?

Vi hade behövt en spelplan, några enkla spelmoment eller annat som skapar ”luft och enkla moment”. Min son frågade efter fem minuter:

”Vad är det för påse?” och pekade på påsen jag fick spelet i.

”Det är påsen som de skickade spelet i” svarade jag

”Då tycker jag vi skickar tillbaka det” sa han.

Nej, så illa är det inte även om han inte gillade det. Jag ser absolut att spelet har en målgrupp. Men den består inte av en sjuåring som har lite extra spring i benen utan kanske snarare 9-11 åringar som vill spela frågespel under en regnig eftermiddag eller på resan.

Vill du ha spelet? Jag lottar ut det från min affiliatesida om bildtårtor. Det är öppnat och spelat i fem minuter. Men vi har bara rört de första fyra korten.

Eller så kan du köpa här via Adlibris